Istoric Sah Club Oltenia Craiova

baner-sahcluboltenia

Înființat în anul 2009 la inițiativa a cinci prieteni: Prof. Micu Iulian – maestru al sportului, ing. Jiroveanu George – maestru al sportului, ing. Bârzanu Iulian – candidat de maestru, ing. Prodileanu Adrian – candidat de maestru, farmacist Kostici Daniel – candidat de maestru, încercând să compensăm golul rămas după desființarea echipei de seniori a C.S.M. –ului, din anul 2007.

Desființarea echipei C.S.M. a avut loc după ce echipa (având în componența ei trei membri fondatori ai C.S.U. – Micu Iulian, Bârzanu Iulian, Prodileanu Adrian) s-a calificat la Super Ligă, câștigând detașat divizia A.

Tot în același an 2009 am participat la divizia B, care a avut loc la Slănic Moldova în luna octombrie . La cei cinci jucători, membrii fondatori, adăugându-se juniorul Bărbuleanu Șerban. Ne-am clasat pe locul 2, numai primul loc asigurând calificarea în divizia A.

Anul 2010 începe prin a închiria un spațiu de la C.S. Voința, care era într-un grad avansat de uzura, urmând un an de renovări, cu multă muncă și bani, ajungându-se în cele din urmă la condiții în care ne puteam întâlni la o partidă de șah și un ”pahar de vorbă”.

In octombrie 2010 participăm din nou la divizia B în formula completă 5+1 junior (Șerban Bărbuleanu), in Mamaia – Hotel Aurora. Din nou locul 2 si ratam iar calificarea.

In anul 2011 începem antrenamentele cu copii, facem legitimări noi (în prezent clubul are peste 100 sportivi legitimați). Cursurile sunt ținute de mine (Micu Iulian – antrenor categoria a II-a și maestru al sporturilor George Jiroveanu). Din nou în luna octombrie 2011 participam la divizia B – Slanic Moldova. Terminam iarăși pe locul 2, care se dovedește până la urmă suficient pentru calificarea în divizia A (deoarece o echipa din divizia A s-a desființat)

In luna septembrie 2012 ni se comunică oficial participarea la divizia A și atunci noi transferăm doi jucători: M.I. Ionescu Mihai și MF. Mușat Adrian.

Luna octombrie 2012 ne deplasăm la Olănești – Hotel Parâng. Atmosfera este extraordinară, de prietenie: cafele dimineața plus ceva șah, la prânz partide, seara bere, am avut ceva emoții că retrogradăm. Până la urmă am terminat pe locul 6 din 10, retrogradând 2 echipe. Continuăm lupta cu morile de vânt, adică depunem cerere de sponsorizare prin proiecte la marile companii din Craiova: Ford, Renel,Polystart. Rezultat zero lei. Șahul nu are tradiție în Craiova, vom reuși noi să o construim.

In anul 2013 ne mai întărim cu Țugui Adrian plus juniorul vicecampion european Gavrilescu David – din nou luna octombrie divizia A același Hotel Parâng – Olănești, ne clasăm pe locul 2 și ne calificăm în Super Ligă. Prima dată din istoria de 50 de ani a șahului doljean când o echipă se califică și va participa la Super Ligă, atmosferă de invidiat de toate echipele și de apreciat prin unitatea grupului.

In anul 2014 jucam în Super Ligă, bani nu avem decât din ce am strâns din 2% colectat, dar inimă și ambiție și mai ales dăruire. Legitimăm pe M.I. Petrișor Adrian, M.I. Ionuț Cosma, M.F. Oleg Gorbanovski, M.I. Vajda Albert.

Din anul 2013 am început să organizăm turnee internaționale cu participarea celor mai buni șahiști din țară, dar și o puternică participare internațională.

In anul 2015 am participat în divizia A din nou in Mamaia – Hotel Aurora. Componența echipei : 1 . Mușat Adrian, 2. Vajda Albert, 3. Cosma Ioan, 4. Gavrilescu David, 5. Bârzanu Iulian, 6. Enache Danut, 7. Micu Iulian. Ne clasăm pe locul 3.

In luna martie 2016 se desființează Apa Nova București și ajungem din nou în Super Ligă, facem contract de colaborare cu C.S. Pro Logos.