Sah Club Oltenia Craiova

Şah Club Oltenia Craiova – club infiinţat în 2009 prin iniţiativa a 5 maeştri ai sportului la şah din Craiova şi Drobeta Turnu-Severin. De la înfiinţare, obiectivul clubului a fost dezvoltarea mişcării şahiste în Craiova şi promovarea tinerilor jucători.

În decursul a 8 ani, clubul a parcurs etapele de promovare din ligile inferioare în Superliga Naţională pe echipe masculine (rezultat în premieră pentru şahul din Craiova).

Prima participare in Superliga a fost in anul 2014, cand echipa a retrogradat. Anul acesta echipa s-a intarit pentru participarea in Superliga. Astfel, pe langa jucatorii deja existenti la club (maestrul FIDE Adrian Musat, maestrii internationali Albert Vajda si Ioan Cosma, maestrii nationali Iulian Micu, George Jiroveanu si Iulian Barzanu) au mai fost transferati cativa jucatori de clasa: marii maestri Milos Perunovic din Serbia, Andrei Istratescu si maestrul international Vladimir Doncea.

Totodată a crescut numărul jucărilor legitimaţi, astfel că, în prezent, în cadrul clubului activează peste 100 de jucători (10 jucători cu titlul de maestru internaţional şi maestru naţional). Dintre ei, peste 40 sunt juniori (Şah Club Oltenia fiind printre puţinele cluburi din Romania clasificate de Federaţia Romana de Şah ca şi cluburi pepinieră).

De asemenea Şah Club Oltenia s-a implicat activ în organizarea de turnee şi cantonamente, amintind dintre acestea Festivalul Şahist Toamna Severineană desfaşurat în octombrie 2013 în Drobeta Turnu-Severin şi la care au participat 12 mari maeştri internaţionali din Serbia şi România (fiind cel mai puternic turneu de şah rapid şi şah blitz organizat în Romania).

Clubul deţine o sală foarte modernă de antrenament şi de joc în incinta Clubului Voinţa, pe Str. Matei Basarab nr.18, vis-à-vis de Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti. Sala este echipata cu toate dotările: şahuri, ceasuri, bibliotecă, calculator cu programe de analiză şi baza de date. Aici se tin cursurile de sah de catre cei doi antrenori actuali, maestrul FIDE Adrian Musat si maestrul national Iulian Micu.