Istoric Șah Club Oltenia Craiova

baner-sahcluboltenia

Prezentare video Sah Club Oltenia

Înființat în anul 2009 la inițiativa a cinci prieteni: Prof. Micu Iulian – maestru al sportului, ing. Jiroveanu George – maestru al sportului, ing. Bârzanu Iulian – candidat de maestru, ing. Prodileanu Adrian – candidat de maestru, farmacist Kostici Daniel – candidat de maestru, încercând să compensăm golul rămas după desființarea echipei de seniori a C.S.M. –ului, din anul 2007.

Desființarea echipei C.S.M. a avut loc după ce echipa (având în componența ei trei membri fondatori ai C.S.U. – Micu Iulian, Bârzanu Iulian, Prodileanu Adrian) s-a calificat la Super Ligă, câștigând detașat divizia A.

Tot în același an, 2009, am participat la divizia B, care a avut loc la Slănic Moldova în luna octombrie . La cei cinci jucători, membrii fondatori, adăugându-se juniorul Bărbuleanu Șerban. Ne-am clasat pe locul 2, numai primul loc asigurând calificarea în divizia A.

Anul 2010 începe prin a închiria un spațiu de la C.S. Voința, care era într-un grad avansat de uzură, urmând un an de renovări, cu multă muncă și bani, ajungându-se în cele din urmă la condiții în care ne puteam întâlni la o partidă de șah și un ”pahar de vorbă”.

În octombrie 2010 participăm din nou la divizia B în formula completă 5+1 junior (Șerban Bărbuleanu), în Mamaia – Hotel Aurora. Din nou locul 2 și ratăm iar calificarea.

În anul 2011 începem antrenamentele cu copii, facem legitimări noi (în prezent clubul are peste 100 sportivi legitimați). Cursurile sunt ținute de mine (Micu Iulian – antrenor categoria a II-a și maestru al sporturilor George Jiroveanu). Din nou în luna octombrie 2011 participăm la divizia B – Slănic Moldova. Terminăm iarăși pe locul 2, care se dovedește până la urmă suficient pentru calificarea în divizia A (deoarece o echipă din divizia A s-a desființat).

În luna septembrie 2012 ni se comunică oficial participarea la divizia A și atunci noi transferăm doi jucători: M.I. Ionescu Mihai și MF. Mușat Adrian.

Luna octombrie 2012 ne deplasăm la Olănești – Hotel Parâng. Atmosfera este extraordinară, de prietenie: cafele dimineața plus ceva șah, la prânz partide, seara bere, am avut ceva emoții că retrogradăm. Până la urmă am terminat pe locul 6 din 10, retrogradând 2 echipe. Continuăm lupta cu morile de vânt, adică depunem cerere de sponsorizare prin proiecte la marile companii din Craiova: Ford, Renel, Polystart. Rezultat zero lei. Șahul nu are tradiție în Craiova, vom reuși noi să o construim.

În anul 2013 ne mai întărim cu Țugui Adrian plus juniorul vicecampion european Gavrilescu David – din nou luna octombrie, divizia A, același Hotel Parâng – Olănești, ne clasăm pe locul 2 și ne calificăm în Super Ligă. Prima dată din istoria de 50 de ani a șahului doljean când o echipă se califică și va participa la Super Ligă, atmosferă de invidiat de toate echipele și de apreciat prin unitatea grupului.

În anul 2014 jucam în Super Ligă, bani nu avem decât ce am strâns din 2% colectat, dar inimă și ambiție și mai ales dăruire. Legitimăm pe M.I. Petrișor Adrian, M.I. Ionuț Cosma, M.F. Oleg Gorbanovski, M.I. Vajda Albert.

Din anul 2013 am început să organizăm turnee internaționale cu participarea celor mai buni șahiști din țară, dar și o puternică participare internațională.

În anul 2015 am participat în divizia A din nou în Mamaia – Hotel Aurora. Componența echipei : 1 . Mușat Adrian, 2. Vajda Albert, 3. Cosma Ioan, 4. Gavrilescu David, 5. Bârzanu Iulian, 6. Enache Danut, 7. Micu Iulian. Ne clasăm pe locul 3.

În luna martie 2016 se desființează Apa Nova București și ajungem din nou în Super Ligă, facem contract de colaborare cu C.S. Pro Logos. Echipa reușește să se mențină în Sperligă. Jucători: 1. Milos Perunovic, 2. Andrei Istrățescu, 3. Adrian Mușat, 4. Vladimir Doncea, 5. Ioan Cosma, 6. Matei Acsinte, 7. Iulian Bârzanu. (Superliga 2016)

În anul 2017 participăm alături de sponsorul Librărie.Net în componența: 1. Aryan Chopra, 2. Mușat Adrian, 3. Doncea Vladimir, 4. Cosma Ioan, 5. Bârzanu Iulian, 6. Micu Iulian, 7. Paraschiv Paul, 8. Bărbuleanu Șerban. Din păcate, pierdem în ultima rundă împotriva contra-candidaților la retrogradare Phoenix Buzău și noi suntem cei care picăm. (Superliga 2017)

În 2018 ne deplasăm la Gilău pentru a juca Divizia A. Echipa este formată din: 1. Mușat Adrian, 2. Filip Lucian, 3. Doncea Vladimir, 4. Vajda Albert, 5. Bârzanu Iulian, 6. Ciorgovean Iustin. Ne calificăm în Superliga de pe primul loc de data aceasta (Divizia A 2018).

În 2019 din nou Mamaia, din nou hotel Aurora, cu condiții bune de data aceasta. Componența echipei: 1. Mușat Adrian, 2. Doncea Vladimir, 3. Ciorgovean Iustin, 4. Bârzanu Iulian, 5. Prodileanu Adrian, 6. Micu Iulian, 7. Jiroveanu George . Reușim sa ne salvăm în extremis, așa ca rămânem iar alături de elită în Superligă. (Superliga 2019).

În 2020 o locație nouă, Snagov, dar un format de joc la timp mai scurt din cauza pandemiei de COVID-19. Terminăm pe locul 7, cu 3 victorii și ne asigurăm participarea pentru al treilea an consecutiv în Superliga (Superliga 2020).

În 2021 beneficiem de aportul unor sponsori inimoși (verdi.ro, Hidrosud, Farmacia Jiul) și astfel putem să ne asigurăm prezența lui Ducu pe prima masă la Superligă. Ne așteptam ca el să aducă o efervescență în cadrul echipei, ceea ce s-a și întâmplat. Echipa a terminat pe locul 6, cel mai bun loc obținut până acum (Superliga 2021), fără a fi niciodată în timpul turneului în pericol de retrogradare. Componența echipei: 1 David Gavrilescu, 2. Adrian Mușat, 3. Andrei Cioara, 4. Albert Vajda, 5. Nicodim Stepanencu, 6. Adrian Țugui, 7. Iulian Bârzanu.

În 2022 participăm în extremis, deoarece obținem cu greu banii necesari pentru participare. Mulțumim din nou lui Radu Iovița (Hidrosud) și Oltenia Garden (verdi.ro). Din păcate, după 4 participări consecutive în Superligă, anul acesta retrogradăm. S-a simțit lipsa căpitanului Adrian Mușat mai mult decât am sperat.