Divizia A 2018

Dupa aproape un an revin si postez un material despre sah. Asta si datorita/din cauza (eng. thanks to) prietenului Marian Gavrilescu care mi-a dat un imbold.
La un an de la retrogradare iata ca am revenit in Superliga Nationala la Sah pe Echipe si asta la 10 ani de la infiintarea clubului nostru. Deci, cu tot dichisul, ne pregatim sa aniversam un deceniu. Retoric vorbind, e mult … e putin … Evident este vorba de o perceptie subiectiva pentru fiecare, dar pentru mine si pentru cei din club pot spune ca e mult si a trecut extrem de repede. Asta din cauza ca am imbatranit nitel si noi pe langa club si cand ai multe informatii si probleme in creier timpul trece in zbor. Cand te gandesti cat de greu se construiesc cluburile (vezi Rapidul, UTA, Petrolul, Steaua) si cat de repede pot disparea. Revenind la sah, cred ca incep sa fie putini care sa isi aduca aminte de Universitatea Bucuresti, Calculatorul,  Apa Nova, Dinamo Brasov, Potaissa Turda, Petrolul Ploiesti, Severnav (scuze pentru celelalte echipe nementionate) sau de echipele exponentiale din sahul romanesc RATB Bucuresti sau AEM Timisoara si de cei care au contribuit la constructia acestor echipe. Au disparut si pare ca nimic nu ne aduce aminte de aceste cluburi decit amintirile romanticilor. Pe de alta parte cred ca Arsenal, Barcelona, Milan la fotbal au cumulat mai multi ani decit suma anilor echipelor romanesti de fotbal din primele 2 ligi si mai multi suporteri la stadion decit toate echipiele din liga 1 la televizor. Probabil ca aceasta explica si lipsa de interes a spectatorilor la meciuri, “ceva de genul” Doamna Chiajna  versus Involuntari. Prin deductie, poate ca lipsa de “spectatori” la sah sa fie legata si de disparitia cluburilor mari si durata mare pana cand cluburile pot sa isi formeze o infrastuctura care sa permita organizarea de turnee, pregatirea juniorilor si atragerea de sponsori pentru a sustine o echipa in primele ligi.  As mentiona ca am inceput sa fiu microbist  din povestile lui Ioan Chirila cu Ripensia, Chinezu, Rapid, Venus, Ujpest Dozsa, Nottingham Forest, Austria Viena si  am ajuns in ultmul timp sa pierd ore intregi analizand statistic daca Academica Clinceni are un pattern pozitiv la meciul din deplasare de la Soimii Pincota si care este probabilitatea ca  FC Involuntari sa aiba un numar de spectatori par sau impar (nota: dificultatea este ca zero nu e nici par nici impar deci problema e departe de a fi triviala).
Revenind la Divizia A la sah, cred ca nivelul ELO al jucatorilor spune multe despre turneu, chiar daca pentru noi a fost mai greu sa promovam decat pare din rezultate. Asta si pentru ca juniorii prezenti in turneu sunt greu de evaluat prin prisma rankingului. Oricum consider ca s-a facut o prapastie uriasa valoric intre Superliga si Divizia A. Schimband registrul, felicitari echipelor care au dat credit juniorilor (SMART Galati care au si promovat, CSM Cluj si CSS Cluj), precum si celor care ii pregatesc.
Felicitari pentru jucatorii nostri care au promovat anul acesta: Adrian Musat, Lucian Filip, Vladimir Doncea, Albert Vajda, Iulian Barzanu si Iustin Ciorgovean, dar si pentru Ionut Cosma, Daniel Kostici, Serban Barbuleanu, Ducu Gavrilescu, Marius Sandu, Mihai Ionescu, Adrian Tugui, Adrian Prodileanu, Profesorul Iulian Micu si pentru Prologos si Dorin Andreica, pentru ca au facut posibila istoria scurta de 10 ani a echipei noastre si revenirea in 2019 in Superliga.
Deci, “un grand merci à toute l’équipe” si pregatim in geamantanul pentru Superliga 2019: costumul alb si mustatile 3, 5 si 7 si auguri.
Jiro.